De Kuvasz:

 

Allereerst wat algemene informatie over de Kuvasz. Voor degene die eventueel geïnteresseerd zijn, volgt er daarna een korte beschrijving.

De Kuvasz staat bekend om z'n edelmoedig karakter en robuuste uitstraling.
Over de herkomst van de Kuvasz als ras is veel geschreven en weinig bewezen. De Kuvasz moet ongeveer rond de 12e eeuw door de Kumanen naar Hongarije zijn gebracht.

De Kuvasz werd vroeger ten tijde van koning Matthias, aan het hof gebruikt voor de bewaking. Vanwege z'n witte vacht was hij goed herkenbaar in het donker, ook voor de schaapherder, en werd dan ook als herdershond gebruikt.

Tot aan de 20e eeuw werd hij ook gebruikt voor de jacht op herten en zwijnen en voor het opsporen van aangeschoten wild.

Over de herkomst van de naam Kuvasz bestaan verschillende theorie?n. Zo is op kleitabletten uit het oude Mesopotami? bij een Kuvasz-achtige hond de naam Ku-Assa terug te vinden en dat betekent zoveel als " hij die bij het paard gaat" of "hij die als het paard gaat". De andere mogelijkheid is dat de naam Kawasz (bewaker) ontstaan is tijdens de Turkse overheersing. Die zou dan later zijn ge?volueerd tot Kuvasz. Toen de populatie van schaapherders afnam, kwam de Kuvasz vanuit de poesta naar de dorpen en werd veelal gebruikt als bewakingshond.Het karakter van deze witte herdershond is rustig eigenzinning te noemen. Het is terdege een hond met een eigen wil! Als eigenaar van zo'n hond moet je echt de "baas" zijn en eenmaal een goede band te hebben gecreërd met je hond, heb je ook wel een maatje door dik-en-dun! De Kuvasz heeft een vrolijk temperament, een zelfbewuste en imposante uitstraling. Door z'n uitgesproken territoriumgedrag zijn ze geschikt als waakhond. Ze kunnen heel goed met kinderen omgaan.  


De Kuvasz is in Nederland geen alledaagse verschijning. Voor degene die eventueel geïnteresseerd zijn volgt een beschrijving van de Kuvasz. Op deze manier probeert de KVN teleurstellingen en verrassingen  zoveel mogelijk te beperken.

 

Hierbij wordt de mogelijkheid geboden, om de rasstandaard te kunnen bekijken. Deze rasstandaard is mede mogelijk geworden, dankzij de vertaling door Kuvaszkeurmeesters: Henk en Renie Stradmann.

rasstandaard

 

Algemene kenmerken:

Een grote hond met een aantrekkelijke verschijning, die zowel adel als kracht uitstraalt. Alle delen van het lichaam zijn goed met elkaar in verhouding. De belijning van het lichaam is wat langer dan hoog. De spieren zijn droog, maar de Kuvasz oogt niet grof. De gewrichten zijn strak. De regelmatige stand van de ledematen, de diepe borst en het enigszins hellende kruis maken de Kuvasz onvermoeibaar.Het gewicht van een reu is 48-62 kg, het gewicht van de teef 37-50 kg. De schofthoogte voor een reu is 71-76 cm en van de teef 66-70 cm.

Uiterlijk:

De witte vacht behoort gewerveld te zijn, maar ook gekruld en sluik komt voor.  De vacht vraagt niet veel onderhoud (alleen bij uitzonderingen wassen). Alleen in de ruiperiode zullen wat extra borstelbeurten nodig zijn om de harenvloed in huis in toom te houden. Honden, die veel buiten zijn vertonen een beperkte ruiperiode. Honden, die vooral binnen worden gehouden, kunnen over het gehele jaar licht blijven verharen. De Kuvasz is, in tegenstelling tot wat zijn witte vacht suggereert, niet slecht gepigmenteerd, integendeel: de ogen dienen zo donker mogelijk te zijn, de lippen en neus zwart. Ook andere plaatsen, zoals huid en verhemelte behoren gepigmenteerd zijn.


 

Karakter:

De Kuvasz is moedig, niet zenuwachtig en zeer gehecht aan zijn huisgezin. Hij zal zijn omgeving beschermen tegen ongewenste indringers, zonder nodeloos agressief te zijn. Voor die bewaking heeft hij geen commando's nodig, de hond is mans genoeg indringers tot staan te brengen. Het zelfstandige kan wel eens leiden tot problemen. Kortom, de Kuvasz is een eigengereide, meestal tamelijk dominante hond. Gedrags- en gehoorzaamheidstrainingen zijn, zolang de hond er plezier in heeft, zinvol, maar een volgzame hond zal de Kuvaszbezitter bijna nooit krijgen! Hij zal commando's wel leren, maar er niet altijd direct aan gehoorzamen. Toch is de Kuvasz op zich een zeer aanhankelijke en tolerante hond Zijn opvoeding dient gebaseerd te zijn op geestelijk en niet op lichamelijk overwicht. Fysiek geweld als opvoedende maatregel heeft bij een Kuvasz een averechts effect. Hij heeft een rechtvaardige, evenwichtige en consequente baas nodig.

 

 

Kuvasz en kinderen:

De Kuvasz is, mede door zijn lichamelijke hardheid, uitermate tolerant. Een kind zal echter nooit een Kuvasz de baas kunnen, of als baas geaccepteerd worden. De Kuvasz is echter een waakhond en het komt dan ook voor, dat hij de kinderen van zijn gezin beschermt tegen buitenstaanders, zelfs tegen andere kinderen.

 

 

De Kuvasz en andere huisdieren:

In het algemeen is een Kuvasz een sociaal dier. Andere honden moeten begroet worden, maar hij zal de boventoon willen voeren. Meestal straalt de Kuvasz zoveel zelfvertrouwen uit, dat er geen strijd zal plaatsvinden, of hooguit wordt er wat gegromd. Tegenover andere dominante honden zal een Kuvasz zich willen bewijzen. Ten opzichte van minder dominante honden is de Kuvasz prettig: hij zal nauwelijks de behoefte hebben zijn suprematie te bewijzen. De Kuvasz zal zich in een huisgezin, waar al een hond is, zich bij het ouder worden willen "opwerken", en meestal zal hem dat ook lukken.

Is de Kuvasz een huishond?:

Als we alle karaktertrekjes bij elkaar optellen, lijkt de Kuvasz een uitstekend huishond . Hij moet echter voldoende beweging hebben om zich uit te leven. Ook in mentaal opzicht moet hij de ruimte krijgen. Hij hoort bij zijn huis en zijn mensen, maar hij kan ook goed buiten leven. Een kennelleven is echter fnuikend voor een Kuvasz: hij zal zijn energie omzetten in agressiviteit. Zijn huis en zijn gezin zal hij goed bewaken.

 

 

Vragen?:

Als er verder nog vragen zijn, neem dan gerust contact op met de rasvereniging. Realiseert u zich wel, dat de aanschaf van een Kuvasz nooit een opwelling mag zijn.

Voor meer informatie:       informatie@kuvaszvereniging.nl